دادگاه انقلاب توماج صالحی را به اعدام محکوم کرد!
وکیل توماج صالحی گفته است که دادگاه انقلاب، این خواننده معترض را به اتهام فساد فیالارض به اعدام محکوم کرده است.
به گفته امیر رئیسیان، شعبه یک دادگاه انقلاب اصفهان در اقدامی بیسابقه حکم دیوان عالی درباره لغو حکم اعدام را ارشادی دانسته است.
آقای رئیسیان گفته است حکم اعدام بابت اتهامات وارد شده در پرونده سال ۱۴۰۱ موکلش صادر شد.
او گفت: نکته عجیب اینجاست که دادگاه علاوه بر اعدام، توماج صالحی را به دو سال ممنوعیت از خروج از کشور و دو سال ممنوعیت فعالیتهای هنری محکوم کرده است.
این وکیل دادگستری در گفتگو با روزنامه شرق خبرهای منتشر شده درباره عفو توماج صالحی را تکذیب کرد و گفت این دادگاه در حکم خود از کمیسیون عفو درخواست «یک درجه تخفیف» با توجه به «جوانی» متهم را دارد.
آقای رئیسیان گفته است: ««شعبه یک دادگاه انقلاب اصفهان، در اقدامی که در نوع خود بیسابقه است، حکم دیوان عالی کشور درباره پرونده سال ۱۴۰۱ توماج صالحی را اجرایی نکرد و با ‘ارشادی’ خواندن این حکم و تاکید بر استقلال دادگاه بدوی، توماج صالحی را به اتهام افساد فیالارض، به اشد مجازات یعنی اعدام محکوم کرد.»
بر اساس اظهارات وکیل توماج صالحی، دادگاه انقلاب اصفهان «با تاکید بر احراز گستردگی افساد» حکم اعدام را برای آقای صالحی صادر کرده است.
به گفته آقای رئیسیان پیشتر همین شعبه دادگاه انقلاب «گستردگی اتهام افساد فیالارض را احراز نکرده بود.»
دادگاه انقلاب «معاونت در بغی، اجتماع و تبانی، تبلیغ علیه نظام و دعوت به آشوب موضوع ماده ۵۱۲ قانون مجازات» را از مصادیق «افساد فیالارض» دانسته است.
بر اساس قانون مجازات اسلامی «بغی»- قیام مسلحانه و گروهی علیه نظام جمهوری اسلامی- از جمله اتهامات امنیتی با مجازات حدی مرگ است و «باغی» کسی است که علیه «اساس نظام جمهوری اسلامی» دست به مبارزه و اقدام مسلحانه بزند.
اواخر سال گذشته، دو اتهام جدید یعنی «معاونت در بغی» و «اجتماع و تبانی جهت ارتکاب جرایم علیه امنیت» به اتهامات توماج صالحی اضافه شد.
وکیل توماج صالحی گفته است: «دادگاه بدوی، برای مجازات اعدام، حکم تکمیلی هم در نظر گرفته و توماج صالحی را به ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور، ۲ ممنوعیت از فعالیتهای هنری و شرکت در کلاسهای مدیریت رفتار و مهارت دانش دادگستری اصفهان محکوم کرده است. این دادگاه همچنین مجازات تعلیقی توماج صالحی را نیز قابل اجرا خوانده است.»
وکیل توماج صالحی گفته است که به این حکم اعتراض خواهد کرد.
او گفته است: « دادگاه بدوی، حکم دیوان عالی را در شرایطی ارشادی خوانده که دیوان عالی به عنوان مرجع تجدیدنظر، پرونده توماج صالحی را بررسی کرده و حکم به رفع نقص از سوی دادگاه بدوی داده.»
این حکم «تاکید کرده بود که باتوجه به درنظرگیری ۲ مجازات برای یک عمل، عناوین اتهامی توماج صالحی باید از ۶ مورد به ۳ مورد کاهش یابد. دیوان عالی همچنین تاکید کرده بود که پرونده توماج صالحی مشمول عفو اعلامی خواهد بود اما نه تنها این اتفاقات رخ نداده، بلکه اتهامات جدید به پرونده توماج صالحی اضافه شده و او به اشد مجازات محکوم شده است.»
مصطفی نیلی، دیگر وکیل توماج صالحی هم حکم اعدام موکلش را تائید کرده و در عین حال گفته است: «از نظر وکلا این رای دارای تعارضات حقوقی عیان است و در مهلت قانونی فرجامخواهی را انجام میدهیم.»
یه وان ری، نماینده پارلمان آلمان و کفیل سیاسی توماج صالحی در حساب کاربری خود در شبکه ایکس سطح حکم صادره را «احمقانه و غیرانسانی» خوانده است.
او نوشته است: «این حکم هیچ مبنایی در حاکمیت قانون ندارد و بنابراین کاملا غیرقابل قبول است.»
توماج صالحی، ۹ آذر ۱۴۰۲، کمتر از دوهفته پس از آزادی از زندان، مجددا در شهر بابل با «ضرب و شتم» بازداشت شد.
او یکی از برجستهترین رپرهای معترض ایرانی است و اولین بار در شهریور ماه ۱۴۰۰ پس از خواندن آهنگ «سوراخ موش بخر» بازداشت.
در آبان ماه سال ۱۴۰۱ و همزمان با اعتراضات سراسری در ایران و پس از نزدیک به دو ماه زندگی در اختفا، او در خانهای در روستای گردبیشه استان چهارمحال و بختیاری بازداشت شد.
بازداشت توماج صالحی با واکنشهای زیادی رو به رو شد و درخواست آزادی این هنرمند ایرانی در سراسر جهان مطرح شد.
بی بی سی