شادباش و بیانیه مشترک روز جهانی زن


به نام برابری، آزادی و عدالت اجتماعی
ابتدا خوشحالیم از جانب کمیته دفاع از حقوق بشر و کادر پزشکان ایرانی حقوق بشر در وین، روز جهانی زن را به شما هموطنان گرامی شادباش بگوییم.
هشتم مارس، روز جهانی زن، یادآور بیش از یک قرن مبارزه بیوقفه زنان در سراسر جهان برای برابری، عدالت و رفع تبعیضهای جنسیتی است. این روز نماد مقاومت و استقامت زنانی است که در برابر ساختارهای سرکوبگر ایستادهاند و برای دستیابی به حقوق اساسی خود، جانفشانی کردهاند. در این روز، ما دو سازمان مدافع حقوق بشر، همصدا با زنان ایران و سراسر جهان، بر مطالبات برحق آنان تأکید میورزیم و به مبارزات تاریخیشان ادای احترام میکنیم.
تاریخ جنبش آزادیخواهی زنان ایران: مسیر پر فراز و نشیب مبارزه
جنبش زنان ایران، از دوران مشروطیت تا امروز، راهی پرچالش و پر افتخار را پیموده است. زنان ایرانی، از اعتراضات گسترده علیه استبداد در جنبش مشروطه گرفته تا مشارکت فعال در جنبش مهسا، همواره پیشگام مبارزات آزادیخواهانه بودهاند. آنها همواره کوشیده اند در قالبهای مختلف، از جنبشهای مدنی و کمپینهای حقوقی گرفته تا اعتراضات خیابانی، به مبارزه خود ادامه دادند.
دستاوردهای زنان ایرانی در تحکیم حقوق اجتماعی
علیرغم تمامی موانع، زنان ایران موفق شدهاند جایگاه خود را در جامعه تحکیم بخشند. امروزه، دختران ایرانی درصد بالایی از دانشجویان دانشگاهها را تشکیل میدهند و زنان در حوزههای مختلف اجتماعی، اقتصادی، علمی و فرهنگی نقشآفرینی میکنند. مقاومت در برابر تحمیل حجاب، مبارزه برای حق ورود به ورزشگاهها و تلاش برای تغییر قوانین تبعیضآمیز، همگی نشان از عزم راسخ زنان ایرانی برای تحقق حقوق خود دارد.
تحسین مقاومت زنان ایران در برابر مردسالاری و استبداد
مقاومت زنان در ایران تنها به عرصههای مدنی محدود نبوده، بلکه آنان در برابر اشکال مختلف سرکوب، از جمله تبعیضهای قانونی، خشونت ساختاری و محدودیتهای هنری، فرهنگی و سیاسی نیز ایستادگی کردهاند. از سردار بیبی مریم بختیاری که در جنبش مشروطه علیه ظلم جنگید، تا نسرین ستوده، نرگس محمدی و صد ها نمونه بارز دیگر همواره سعی داشتند تا صدای زنان سرکوبشده ایران را به گوش جهانیان برسانند. تاریخ معاصر ایران مملو از نمونههایی از مقاومت و پایداری زنان این سرزمین است.
مطالبات اجتماعی زنان ایران برای نیل به جامعهای برابر
زنان ایرانی خواستار حقوق برابر در تمامی زمینهها، از جمله حق آزادی پوشش، حق طلاق، حق حضانت فرزند، حق اشتغال بدون محدودیتهای قانونی، برابری در ارث و شهادت، و رفع تبعیضهای ساختاری در قوانین مدنی و کیفری هستند. آنان همچنین به دنبال رفع خشونتهای مبتنی بر جنسیت، برخورداری از امنیت اجتماعی و پایان دادن به هرگونه سرکوب و بازداشتهای خودسرانه فعالان حقوق زنان میباشند.
درخواست از جمهوری اسلامی برای پذیرش کنوانسیون جهانی حقوق زنان
ما، به عنوان دو سازمان مدافع حقوق بشر، از جمهوری اسلامی ایران میخواهیم که هرچه سریعتر به کنوانسیون رفع هرگونه تبعیض علیه زنان (CEDAW) بپیوندد و تعهدات خود را در قبال جامعه بینالملل و شهروندان کشور عملی سازد. پذیرش این کنوانسیون، گامی ضروری در مسیر بهبود وضعیت حقوق زنان در ایران و نزدیک شدن به استانداردهای بینالمللی در حوزه برابری جنسیتی است.
نتیجهگیری
در این روز، ما همبستگی خود را با زنان ایران و سراسر جهان اعلام میکنیم و از تمامی دولتها، سازمانهای بینالمللی و جوامع مدنی میخواهیم که در حمایت از حقوق زنان، اقداماتی مؤثر و فوری انجام دهند. مبارزه برای برابری و عدالت جنسیتی، یک وظیفه جهانی است که تنها با تلاش مشترک و همبستگی بینالمللی محقق خواهد شد.
به امید روزی که تمامی زنان جهان در صلح، آزادی و برابری زندگی کنند.
وین – 07.03.2025
پروفسور سیروس میرزایی
گروه پزشکان وکادر پزشکی ایرانیان مدافع حقوق بشر
دکتر بهروز بیات
جامعه ی دفاع از حقوق بشر در ایران ـ اتریش