به نقض حقوق بشر و اعمال هرگونه خشونت علیه زنان پایان دهید!
در حالی که بیش از دو سال از آغاز جنبش «زن، زندگی، آزادی» میگذرد، جنبشی که در اعتراض به حجاب اجباری و برای بازپسگیری حقوق انسانی زنان شعلهور شده بود، اکنون دستگاههای حکومتیِ جمهوری اسلامی در اقدامی مشترک تلاش کردهاند تا حجاب اجباری را در قالب قانونی تحت عنوان «قانون حجاب و عفاف» چهره ای به ظاهر قانونی ببخشند. این قانون آزادیهای فردی و اجتماعی زنان را به شدت محدود میکند، و از این روی نمادی آشکار از نقض حقوق بشر و ارزشهای جهان شمول آن است. این اقدامات نشان از تبعیض جنسیتی دارند که زنان را به شهروندان درجه دوم فرومیکاهند. این قانون نه تنها بهره بردن از آزادیهای فردیِ زنان را در معرض سرکوب قرار میدهد، بلکه امر پوشش زنان را به شدت امنیتی میسازد.
ما به عنوان مدافعان حقوق بشر و بویژه حقوق زنان، این قانون را نه تنها تبعیض علیه نیمی از شهروندان کشور، بلکه تهدیدی جدی برای سلامت روانی زنان و دختران جامعه میدانیم.
قانون حجاب و عفاف مستقیماً با اصول بنیادین حقوق بشر در تعارض است.
- مغایرت با اعلامیه جهانی حقوق بشر: قانون “حجاب و عفاف” حق انتخاب، آزادی پوشش و کرامت انسانی زنان را نقض میکند، در حالی که مادههای ۱ و ۲ این اعلامیه بر برابری و آزادی تمامی انسانها تأکید دارد.
- نقض کنوانسیونهای بینالمللی: ایران به عنوان یکی از امضاکنندگان کنوانسیون حقوق مدنی و سیاسی، موظف به تضمین آزادیهای فردی و جلوگیری از تبعیض جنسیتی است.
- خشونت سیستماتیک علیه زنان: این قانون در کنار ایجاد محدودیتهای اجتماعی، با اعمال فشارهای روانی و فیزیکی بر زنان، نوعی مجازات و شکنجه مستمر محسوب میشود که از سوی نهادهای بینالمللی بهشدت محکوم، و در تناقض شدید با کنوانسیون رفع هر گونه تبعیض علیه زنان.
اجرای این قانون زنان را به دلیل عدم رعایت حجاب اجباری با جریمههای سنگین، محرومیتهای اجتماعی، تنبیه و حبس مواجه میسازد.
برای مثال؛ خانم روشنك مولايي در خيابان به خاطر حجاب اختياري از جانب مردي موتور سوار مورد برخورد فيزيكي قرار گرفت، ولي شخص متجاوز نه تنها مورد بازخواست قضايي واقع نشد، بلكه علاوه بر عدم توحه به دادخواهی او، سیستم قضایی حکومت خانم مولايي را به ضربات شلاق محكوم کرده و پس از اجراي اين حكمِ ناقض کرامت انسانی او را از زندان ازاد کردند.
ما از درخواست فعالين حقوق بشر و زنان در ایران خانم ها نسرين ستوده و صديقه وسمقي در اين رابطه براي خاتمه به همه اشكال خشونت عليه زنان پشتيباني کرده، و از تمامی سازمانهای بینالمللی، نهادهای حقوق بشری و فعالان مدنی میخواهیم که به حمایت از زنان ایران برخیزند و برای لغو این قانون تبعیض آمیز تلاش کنند.
ما در حمایت از زنان ایران، خود را به اصول مندرج در اعلامیه جهانی حقوق بشر و همه کنوانسیون های بین المللی که شامل رفع تبعیض جنسیتی ودستیابی به برابری زنان در جامعه، عدالت اجتماعی، آزادی و کرامت انسانیست، متعهد دانسته، و در رساندن صدای آنان به گوش جهانیان ایستاده ایم. و از حاکمیت جمهوری اسلامی میخواهیم هر چه زودتر “قانون حجاب و عفاف” را ملغا کند.
وین – 03.12.2024
پروفسور سیروس میرزایی
گروه پزشکان وکادر پزشکی ایرانیان مدافع حقوق بشر
دکتر بهروز بیات
جامعه ی دفاع از حقوق بشر در ایران ـ اتریش