درخواست فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران:
همه روزنامهنگاران زندانی در ایران را آزاد کنید
جمعه ۲۶ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۷ مارس ۲۰۲۳
فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران(IFJ) با حمایت از درخواست انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران(TPJA) از مقامات ایرانی خواست تا همه روزنامهنگاران زندانی را آزاد کرده و سرکوب رسانهها را متوقف و جریان آزاد اطلاعات را تضمین کنند.
با گذشت شش ماه از آغاز اعتراضات سراسری پس از مرگ مشکوک مهسا امینی در شانزدهم سپتامبر سال گذشته میلادی، پانزده روزنامهنگار همچنان پشت میلههای زندان هستند.
آنتونی بلانگر، دبیرکل فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران گفت: «ما یک بار دیگر به مقامات ایرانی تعهدات بینالمللی خود در قبال حقوق بشر و آزادی بیان را یادآوری میکنیم که همه شهروندان ایرانی از جمله روزنامهنگاران باید از آن برخوردار باشند.»
دبیرکل فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران تاکید کرد که «خبرنگاران ایرانی به خاطر انجام کارشان پشت میلههای زندان هستند و باید آزاد شوند.»
همچنین در روزهای اخیر مقامات قضایی ایران سید علی پورطباطبایی، روزنامهنگار پایگاه خبری قم نیوز را در شهر قم توسط نیروهای امنیتی ایران بازداشت کردهاند. او یکی از اولین روزنامهنگارانی بود که در خصوص مسمومیت سریالی هزاران دانشآموز در سراسر ایران در ماههای اخیر، گزارش داده بود.
پورطباطبایی آخرین روزنامهنگاری است که توسط مقامات جمهوری اسلامی بازداشت شده و با احتساب او، تعداد خبرنگارانی که همچنان در پشت میلههای زندان به سر میبرند به پانزده نفر رسیده است.
شصت و دو روزنامهنگار دیگر که در جریان اعتراضات شش ماه اخیر بازداشت شده بودند، آزاد شدهاند که اکثر آنها با قرار وثیقه در انتظار محاکمه هستند.
برخی از روزنامهنگاران نیز با احکام سنگین دادگاهها مواجه شدهاند که از یک سال تا ۱۸ سال زندان بوده و جدا از آن شامل خدمات اجتماعی، شلاق، محدودیت خروج از کشور و ممنوعیت کار به عنوان روزنامهنگار میشود.
بر اساس گزارش انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران ، در شش ماه گذشته بیش از ۱۰۰ خبرنگار بازداشت، زندانی یا احضار شدهاند.
سرکوب رسانهها در ایران همچنان ادامه دارد و سانسور فزاینده و قطع مداوم اینترنت بارها توسط رژیم برای خاموش کردن پوشش خبری اعتراضات استفاده شده است. در یکی از آخرین نمونهها هفدهم اسفندماه، قوه قضائیه ایران اعلام کرد که برای روزنامه هممیهن، روزنامه شرق و سایت رویداد۲۴، به دلیل پوشش خبری مسمومیت دختران دانشآموز پرونده قضایی تشکیل داد.
بر اساس گزارشهای رسانهها، برخی از دانشآموزان و والدین معتقدند که ممکن است دختران مدرسهای به دلیل شرکت در اعتراضات ضد دولتی اخیر هدف قرار گرفته باشند. دولت هنوز با وجود گذشت بیش از سه ماه، عاملان این حملات را مشخص نکرده است.
انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران، وابسته به فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران، نامهای سرگشاده به رئیس قوه قضائیه ایران ارسال کرد و از وی خواست تا قبل از آغاز سال جدید و تعطیلات در ایران، همه خبرنگاران زندانی را آزاد کند.
در این نامه آمده است: «این روزنامهنگاران تنها با دستور رسانۀ خود صرفاً به انجام وظیفۀ حرفهای خود پرداخته و مرتکب خطایی نشدهاند تا استحقاق چنین سختگیری شدیدی را داشته باشند.»
علاوه بر این انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران به صورت ویژه خواستار آزادی نیلوفر حامدی و الهه محمدی که اولین گزارشها از مرگ مهسا امینی را منتشر کردند، شد.
این دو زن روزنامهنگار توسط مقامات حکومت ایران به جاسوسی متهم شدهاند و از اکتبر سال گذشته در زندان به سر میبرند.
انجمن تهران در این نامه نوشته: «برخی نهادها و اشخاص عادی که فاقد مسئولیت قضایی هستند در طول ماههای گذشته فضای تبلیغاتی سنگینی علیه دو روزنامهنگار مذکور ایجاد کرده و حتی پیش از صدور کیفرخواست آنها را محکوم دانسته اند.»
روزنامهنگارانی از آغاز اعتراضها در زندان هستند به شرح زیر هستند.
۱- نیلوفر حامدی روزنامهنگار روزنامه شرق در تاریخ ۳۱ شهریور ۱۴۰۱ در منزل خود در تهران بازداشت شد.
۲- الهه محمدی، روزنامهنگار روزنامه هممیهن، در تاریخ ۲ شهریور در منزل خود در تهران بازداشت شد.
۳- علیرضا جباری دارستانی، خبرنگار خبرگزاری مهر، چهارم شهریور در تهران بازداشت شد.
۴- ایمان به پسند، روزنامهنگار آزاد، در ۳۱ شهریور در منزل خود در تهران بازداشت شد.
۵- ویدا ربانی، روزنامهنگار روزنامه شرق، در ۳ شهریور در منزل خود در تهران بازداشت شد.
۶- ملیحه درکی، عکاس آزاد در شهر شیراز، در تاریخ ۵ مهرماه هنگام پوشش خبری اعتراضی در شهر آبادان دستگیر شد.
۷- فرزانه یحیی آبادی روزنامهنگار آزاد محلی در شهرستان آبادان در تاریخ ۲۸ مهرماه در محل کار خود بازداشت شد.
۸- فرخنده عاشوری روزنامهنگار آزاد و خبرنگار سابق خبرگزاری فارس، ۲۶ مهرماه در شهر شیراز بازداشت شد.
۹- هاشم موذن زاده روزنامهنگار آزاد در تاریخ ۲ شهریور در تهران بازداشت شد.
۱۰- زیبا امیدی فر، خبرنگار کردپرس، در ۱۷ آذرماه بازداشت شد.
۱۱- مارال در آفرین، روزنامهنگار محلی در استان گیلان، در اول آبان ماه بازداشت شد.
۱۲- ملیکا هاشمی روزنامهنگار آزاد در ۳۰ دی ماه پس از احضار به دادگاه بازداشت شد.
۱۳- امیر مسکنی، سردبیر مجله سبزوار امروز، یکم آبان ماه در شهر سبزوار بازداشت شد.
۱۴- سیامند مهتدی روزنامه نگار آزاد در تاریخ ۲۲ بهمن ماه در شهرستان بوکان بازداشت شد.
۱۵- سیدعلی پورطباطبایی، روزنامه نگار پایگاه خبری قم نیوز، روز ۱۴ اسفندماه در شهر قم بازداشت شد.