قوهقضاییه جمهوریاسلامی یک معترض را اعدام کرد
نگرانی از موج اعدامها با اعدام محسن شکاری
اتریش اعدام محسن شکاری را «غیرانسانی» خواند و آن را به شدت محکوم کرد
پنجشنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۱ - ۰۸ دسامبر ۲۰۲۲
قوه قضاییه جمهوری اسلامی روز پنجشنبه، ۱۷ آذرماه، از اعدام محسن شکاری، یک معترض اعتراضات جاری در ایران که به «محاربه» متهم شده بود، خبر داد.
خبرگزاری میزان وابسته به قوه قضاییه نوشت که پس از رد درخواست فرجامخواهی برای حکم اعدام صادرشده علیه این معترض در دیوان عالی کشور، این حکم صبح روز پنجشنبه اجرا شد.
اجرای اولین حکم اعدام در حالی است که در هفتههای اخیر بارها سازمانهای بینالمللی و حقوق بشری نسبت به قصد جمهوری اسلامی برای اعدام معترضان هشدار داده بودند.
محسن شکاری بنابرگزارشهای دادگاه در روز ۳ مهر ماه اقدام به بستن خیابان ستارخان کرده و همچنین یکی از مأموران را مجروح کرده بود.
قوه قضاییه ادعا کرده که آقای شکاری در روز سوم مهرماه به اتهام «کشیدن سلاح [قمه] به قصد جان و ایجاد رعب و وحشت و سلب آزادی و امنیت مردم و همچنین جرح عمدی با سلاح سرد به مامور بسیج حین انجام وظیفه و مسدود کردن خیابان ستارخان تهران و اخلال در نظم و امنیت جامعه» به اعدام محکوم شده بود.
دادگاه اولیه وی در تاریخ ۱۰ آبانماه برگزار شده بود. این پرونده پس از فرجامخواهی شکاری به دیوان عالی کشور ارسال شده بود اما در نهایت، حکم صادره پس از بررسی در دیوان عالی کشور، مورد تایید قرار گرفت و صبح امروز۱۷ آذرماه، در حالی که تنها دوماه و نیم از دستگیری محسن شکاری میگذشت، حکم اجرا شد.
دیوان عالی کشور در پاسخ به فرجام خواهی حکم اولیه صادر شده که توسط وکیل متهم محسن شکاری به این مرجع قضایی ارجاع شده بود اعلام کرده است:
«فرجام خواهی وکیل محکوم علیه محسن شکاری نسبت به رای صادره وارد و موجه نیست زیرا اقدامات مرتکب یعنی حضور در جمع اغتشاشگران و تلاش برای بستن خیابان و تهدید مردم با سلاح سرد و نیز درگیر شدن با برخی از نیروهای حافظ امنیت و مجروح کردن آنها با سلاح سرد از مصادیق (من شهر السلاح لاخافه الناس) یعنی بزه محاربه است و دادنامه صادره از این جهت منطبق با موازین شرعی و قانونی است، لذا به استناد بند الف ماده ۴۶۹ قانون آیین دادرسی کیفری تایید و ابرام میشود.»
محسن شکاری در شرایطی امروز اعدام شد که تا پیش از اجرای حکم، تلاش برای اطلاع یافتن در مورد هویت وی بینتیجه مانده بود. وی در جلسات دادگاه از داشتن وکیل تعیینی محروم بود و تمامی روند دستگیری و بازجویی وی غیرشفاف و برخلاف موازین قانونی بوده است.
در پرونده او به گفته دادگاه، تنها یک مامور مجروح شده بود و فرد دیگری آسیب ندیده بود.
اعدام محسن شکاری باید تبعات جدی برای حکومت داشته باشد
سازمان حقوق بشر ایران اعدام محسن شکاری را با شدیدترین لحن ممکن محکوم میکند و خواهان اقدام فوری جامعه جهانی برای توقف اعدام معترضان است.
محمود امیریمقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران، گفت: «اعدام محسن شکاری پس از محاکمهای شتابزده، ناعادلانه و بدون در اختیار داشتن وکیل صورت گرفته است. جامعه جهانی باید فورا و قویا در قبال این اعدام واکنش نشان دهد. این جنایت باید چنان تبعاتی برای حکومت داشته باشد که از اعدامهای بیشتر پیشگیری کند.»
اگر اعدام محسن شکاری پیامدهای جدی برای حکومت نداشته باشد، با اعدامهای گسترده معترضان روبهرو خواهیم بود.
ایران امروز
******
نگرانی از موج اعدامها با اعدام محسن شکاری
با اعدام محسن شکاری نگرانی از اعدام دو همبند او؛ سامان صیدی و محمد بروغنی فزونی گرفته است. هومن عبداللهی شب گذشته در اثر ضرب و شتم در سنندج کشته شد. فرمانده نیروی انتظامی از پایان “خویشتنداری” این نیروها گفته است.
با اعدام محسن شکاری به جرم بستن خیابان ستارخان در تهران در اعتراضات و زخمی کردن یک مامور نیروی انتظامی، نگرانی از به راه افتادن موج اعدامها فزونی گرفته است. محسن شکاری، سامان صیدی و محمد بروغنی روز ۱۵ آذر به سلول انفرادی زندان رجاییشهر منتقل شدند، به همین دلیل بیم آن میرود که سامان صیدی و محمد بروغنی نیز در معرض اجرای حکم اعدام باشند.
مادر سامان صیدی (معروف به سامان یاسین) در ویدیویی از مردم و نهادهای حقوق بشری درخواست کمک کرده است.
در برخی شبکهها هم گفته شده حکم اعدام سامان صیدی از سوی قاضی صلواتی صادر و به دیوان عالی کشور ارسال شده است.
سامان صیدی خواننده رپ کرد و متعلق به گروه اقلیت یارسان است. در روزهای گذشته هشت نفر از اعضای این گروه در کرمانشاه دستگیر شدهاند.
کشته شدن هومن عبداللهی پس از ضرب و شتم
شب گذشته ۱۶ آذر در سنندج معترضی به نام هومن عبداللهی از فاصله نزدیک مورد اصابت گلوله ساچمهای قرار گرفته و پس از انتقال به بیمارستان کوثر سنندج جان باخته است.
به گزارش شبکه حقوق بشر کردستان، پس از آنکه پیکر هومن عبداللهی به خانوادهاش تحویل داده شد در مسیر رفتن به سوی مسجد، از سوی نیروهای امنیتی ربوده و به پادگان لشگر ۲۸ منتقل شده است.
ساعاتی بعد اما شبکه حقوق بشر اعلام کرد مراسم خاکسپاری هومن عبداللهی با حضور گسترده نیروهای امنیتی به صورت شبانه در شهرک حسنآباد سنندج برگزار شد. به گفته منابع مطلع، آثار گلوله ساچمهای و شکستگی در اثر ضربات باتوم نیروهای امنیتی بر روی جسد این شهروند مشهود بوده است.
سعید دهقان، وکیل و حقوقدان و یکی از کسانی که در جلسه شورای حقوق بشر برای تشکیل کمیسیون حقیقتیاب حضور داشت در صفحه خود در توییتر نوشته است: «دو قتل دیگر را هم برای کمیسیون حقیقتیاب مستند میکنیم: یکی “با پوشش قانون” در زندان؛ محسن شکاری ۲۳ ساله، تهران، دیگری بی پوشش قانون در خیابان؛ هومن عبداللهی۲۱ ساله، سنندج. وقتی روند دستگیری و محاکمه و اجرای اعدام غیرقانونی است، آنچه ثبت میشود قتل حکومتی است.»
درگیری در سنندج
روز پنجشنبه ۱۷ آذر در سنندج میان مردم و نیروهایی که قصد پلمپ مغازههای اعتصاب کرده را داشتند درگیری رخ داده است. فیلمهای منتشرشده حاکی از تیراندازی نیروهای امنیتی است. ظاهرا درگیریها در خیابان فردوسی و ششم بهمن روی داده است.
در ویدئوی دیگری گفته میشود مغازههایی که تا کنون به اعتصاب نپیوسته بودند نیز با دیدن ماموران امنیتی کرکرههایشان را پایین کشیده و پلمپ مغازههای بستهشده را کنده و به روی مغازه خودشان زدهاند.
فرمانده نیروی انتظامی: دیگر خویشتنداری نمیکنیم
فرمانده کل انتظامی ایران با حضور در دانشکده افسری برای دانشجویان این دانشکده سخنرانی کرد. حسین اشتری با تاکید بر اینکه نیروهای انتظامی بیش از ۷۰ روز است در “اقصی نقاط کشور حضور مقتدرانه” دارند گفت: «پلیس با کسانی که امنیت مردم را هدف قرار دادهاند قاطعانه برخورد خواهد کرد و دیگر خویشتنداری نخواهند کرد.»
او با تاکید بر اینکه نیروهای انتظامی همچنان “مظلومانه و با خویشتنداری ایستادگی” میکنند گفت: «امنیت مردم خط قرمز پلیس است و هرگز اجازه نمیدهیم عدهای آشوبگر به امنیت و آرامش مردم خدشهای وارد کنند.»
فرمانده نیروی انتظامی در حالی از “خویشتنداری و مظلومیت” نیروهایش سخن میگوید که تا کنون صدها فیلم و عکس از برخورد وحشیانه و خشن این نیروها در مقابل معترضان غیرمسلح منتشر شده است. در بسیاری از این ویدیوها فرد مورد حمله بر روی زمین نشسته و دستهایش را بالا برده اما با این حال چندین مامور بر سر و صورتش لگد و باتوم میزنند.
در بسیاری فیلمهای دیگر به وضوح دیده میشود که ماموران از فاصلهای بسیار نزدیک به معترضان گلوله پینتبال یا ساچمهای شلیک میکنند.
پرتاب گاز اشکآور به داخل مدارس و خانهها نیز به روال معمول این نیروها بدل شده است. در فیلمهای دیگری نیز دیده میشود که این نیروها خودروهای پارکشده در کنار خیابان را با باتوم مورد حمله قرار میدهند.
دویچه وله
*******
قوه قضائیه ایران از اجرای حکم اعدام محسن شکاری، از بازداشت شدگان اعتراضات اخیر خبر داد
همزمان با ادامه اعتراضات اخیر، قوه قضائیه ایران از اجرای حکم اعدام محسن شکاری، از بازداشت شدگان اعتراضات اخیر خبر داد. این اولین حکم اعدام در رابطه با اعتراضات اخیر در ایران است که اجرا شده است.
قوه قضائیه ایران اعلام کرد که با رد فرجام خواهی و تایید دیوان عالی کشور، حکم اعدام محسن شکاری، ۲۳ ساله، فرزند مسعود که ۲۹ آبان ماه و در رابطه با اتهام محاربه صادر شده بود، صبح امروز، پنجشنبه ۱۷آذرماه اجرا شد.
قوه قضائیه ایران میگوید که محسن شکاری «سوم مهر ماه در منطقه ستارخان تهران ضمن بستن خیابان با در دست داشتن «قمه» مردم را تهدید به همصدایی و همراهی با خود میکرد.»
او همچنین با این اتهام رو به رو شده بود که یک بسیجی را با ضربات قمه «مجروح کرده است.»
اولین جلسه دادگاه محسن شکاری ۱۰ آبان ماه برگزار شده بود. اعدام محسن شکاری درحالی صورت گرفته که تنها ۷۵ روز از بازداشت او سپری شده بود و درجریان دادرسی و محاکمه به وکیل اختیاری دسترسی نداشت.
اجرای حکم اعدام این معترض در حالی است که فعالان حقوق بشر و کارشناسان سازمان ملل از جمله جاوید رحمان پیشتر نسبت به اجرای حکم اعدام برای معترضان هشدار داده و ابراز نگرانی کرده بودند.
همزمان با انتشار خبر اعدام محسن شکاری، برخی از کانالهای وابسته به سپاه پاسداران، ویدئویی از «اعترافات» او را منتشر کردند.
اخذ اعتراف اجباری از افراد در ایران و استفاده از آن در دادگاهها علیه متهمان در سیستم قضایی ایران سابقه دارد.
«اعترافات» محسن شکاری در دو زمان مختلف ضبط شدهاند. و در یکی از این مصاحبههای تلویزیونی، صورت آقای شکاری زخمی است.
خبر اعدام اولین معترض در رابطه با اعتراضات اخیر در ایران در حالی منتشر شده که طی سه روز گذشته اعتصاب و اعتراضات سراسری در ایران ادامه داشته و دیشب در برخی از شهرها از جمله اردکان یزد و تهران تجمعات گسترده تری گزارش شده است.
دیشب تصاویری از تیراندازی و شلیک گاز اشکآور به سوی معترضان در خیابانهای اطراف میدان آزادی تهران منتشر شد.
اتریش اعدام محسن شکاری را «غیرانسانی» خواند و آن را به شدت محکوم کرد
دولت اتریش از اولین کشورهایی بود که به اعدام این معترض در ایران واکنش نشان داد.
وزارت خارجه اتریش در توییتی اعدام محسن شکاری را اقدامی «نامتناسب و غیرانسانی» خواند و به شدت آن را محکوم کرد.
در توییت وزارت خارجه اتریش آمده: «ما اعدام امروز محسن شکاری را نامتناسب و غیرانسانی میدانیم و به شدت آن را محکوم میکنیم. اتریش مخالفت صریح خود را با مجازات اعدام تکرار میکند و از دولت ایران میخواهیم که اجرای همه احکام اعدام دیگری که در رابطه با اعتراضات اخیر صادر شده را متوقف کند.»
هشدار سازمان حقوق بشر ایران نسبت به احتمال اعدام گسترده معترضان
سازمان حقوق بشر ایران در اطلاعیهای اعدام محسن شکاری را محکوم کرد و خواهان اقدام فوری جامعه جهانی برای توقف اعدام معترضان شد.
محمود امیریمقدم، مدیر این سازمان حقوق بشری گفت: «اعدام محسن شکاری پس از محاکمهای شتابزده، ناعادلانه و بدون در اختیار داشتن وکیل صورت گرفته است».
آقای امیریمقدم افزود: «جامعه جهانی باید فورا و قویا در قبال این اعدام واکنش نشان دهد. این جنایت باید چنان تبعاتی برای حکومت داشته باشد که از اعدامهای بیشتر پیشگیری کند. اگر اعدام محسن شکاری پیامدهای جدی برای حکومت نداشته باشد، با اعدامهای گسترده معترضان روبهرو خواهیم بود.»
مادر ستار بهشتی محسن شکاری را «نماد مظلومیت مردم ایران» خواند
گوهر عشقی، مادر ستار بهشتی، وبلاگنویسی که در زندان جمهوری اسلامی کشته شد در پیامی توییتری محسن شکاری را پسرش خطاب کرد و نوشت که به او «افتخار» میکند.
او درباره محسن شکاری نوشت: «تو نماد مظلومیت مردم ایران هستی! تو آشکار کننده جنایت عریان جمهوری اسلامی علیه انسانیت هستی! سوز جگر مادرت را حس میکنم اما، تو و جوانانی مثل تو از جان خود گذشتند اما از ایرانه نه! هیچ وقت نام تو از تاریخ ایران محو نخواهد شد.»
علی کریمی، از شاخصترین چهرههای ورزشی حامی اعتراضهای اخیر در ایران در استوری اینستاگرام خود نوشت: «منتظر انتقام اعدام محسن شکاری باشید.»
او در توییتی نوشت: «اگر امروز سکوت کنیم، فردا باید هشتگ اعدام نکنید را برای دیگر فرزندان ایران بزنیم.»
بی بی سی