به گزارش خبرگزاریهای ایران، نوید افکاری، کشتیگیر ایرانی صبح امروز در زندان عادل آباد شیراز اعدام شده است. وکیل خانواده افکاری میگوید دستگاه قضایی برای اجرای حکم “آنقدر عجله” داشته که محکوم را از “آخرین دیدار محروم کرده است.”
مهدی محمودیان، عضو انجمن دفاع از حقوق زندانیان هم در واکنش به اجرای حکم نوشته که وکلا در حال نوشتن لایحه درخواست بررسی دوباره پرونده بودند و انتظار اجرای حکم را نداشتند. او میگوید این حکم “به طور ناگهانی و بدون رعایت قوانین در ماه محرم” اجرا شده است.
نوید افکاری سنگری متولد ۱۳۷۲ به قتل کارمند حراست سازمان آب در شیراز متهم بود. او و برادرانش گفته بودند که تحت شکنجه مجبور به اعتراف شدهاند.
حسن یونسی، وکیل خانواده افکاری در توییتر نوشته که صبح امروز به خانواده او اطلاع دادهاند که فرزندشان اعدام شده است. او گفته که دستگاه قضایی برای اجرای حکم “عجله” داشته است: “بر اساس آیین نامه اجرای احکام قصاص محکوم علیه حق دارد قبل از اجرای حکم با خانواده خود دیدار داشته باشد.”
مهدی محمودیان که با خانواده آقای افکاری در ارتباط نزدیک است، نوشت: “با برادر نوید افکاری سوارهواپیما شدیم که بریم شیراز،خانواده مقتول قبول کرده بود که برای رضایت برویم و صحبت کنیم. همه امیدوارشده بودیم که رضایت بدهند،یک دقیقه قبل ازحرکت هواپیما زنگ زدند و به برادرش اطلاع دادند که نوید اعدام شده است.”
آقای محمودیان در یک رشته توییت توضیح داد: “همزمان با وجود اینکه حکم قصاص ایرادات فراوان داشت از ترس اینکه ناگهان حکم اجرا نشود، با مشورت وکلا تصمیم بر این شد که رضایت خانواده مقتول نیز جلب شود تا دستاویزی برای اعدام نوید وجود نداشته باشد و با رایزنیهایی که با خانواده مقتول شد، قرار بر این شد که یکشنبه ۲۳ شهریور به دیدار ایشان برویم که به طور ناگهانی و بدون رعایت قوانین در ماه حرام امروز صبح این حکم ظالمانه که بر اساس اقاریر زیر شکنجه زندانی بود اجرا شد.”
آقای افکاری که چهرههای ورزشی و سیاسی جهان از جمله دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا خواستار توقف حکم اعدامش شده بودند، به همراه دو برادرش در زندان شیراز بود.
قوانین اعدام در ایران چیست؟
جزئیاتی از پرونده
نوید و وحید افکاری سنگری شهریور ۱۳۹۷ چند روز بعد از اعتراضات سراسری مرداد ماه آن سال بازداشت شدند. سه ماه بعد حبیب افکاری هم بازداشت شد.
نوید افکاری سنگری، به اتهام قتل حسن ترکمان کارمند حراست اداره آبفا شیراز به اتهام محاربه و شرکت در اعتراضات سراسری مرداد ۱۳۹۷ به دو بار اعدام محکوم شده بود. برادر او وحید افکاری سنگری نیز در مجموع به ۵۴ سال زندان و برادر دیگرش حبیب افکاری سنگری به ۲۷ سال زندان و همه به ۷۴ ضربه شلاق محکوم شدهاند.
به گفته فعالان حقوق بشر، حسین ترکمان “یک مأمور امنیتی وابسته به حراست شرکت آبفا” بوده که در روز دوم مرداد ۷۷ به قتل رسیده است. خبرگزاریهای فارس و مشرقنیوز نوشتهاند که او “یکی از نیروهای امنیتی حاضر در تجمعات” شیراز بود.
برادران افکاری میگویند در زندان شکنجه شدهاند که علیه یکدیگر اعتراف کنند تا جایی که یکی از آنها دو بار دست به خودکشی زده است.
آنها خواستار دادرسی مجدد و عادلانه شده بودند. بهیه نامجو، مادر برادران افکاری از قوه قضائیه ایران خواسته بود که “فقط در یک دادگاه عادلانه دوباره به اتهامات آنها رسیدگی کند.”
بیشتر اینجا بخوانید: جزئیات پرونده نوید افکاری؛ ‘شاهد دارم که شکنجه شدهام’؛ قوه قضائيه: ادعای شکنجه صحت ندارد
نوید افکاری: دنبال یک گردن برای طنابشان میگردند
نوید افکاری چند مرتبه از جمله در یک فایل صوتی که از زندان منتشر کرده بود، گفته بود که مرتکب جرمی نشده است:
“از روز اول بازداشت به بازپرس گفتم من آن لباس شخصی [که کشته شده] را نه میشناسم و نه حتی اسمش را شنیدم. ولی زیر شکنجه به خاطر نجات خانوادهام و به خاطر وحید تن به خواستههای آنان دادم.”
“آنها میگویند تو و برادرت عضو یک گروه معاند با نظام هستید. در اغتشاشات سال ۹۶ و ۹۷ شیراز حضور داشتید، به رهبر توهین کردید. نیروی امنیتی هم کشتید. والله ما بیگناهیم… هیچ دلیل و مدرک قانونی در این پرونده نیست. هر چه هست نوشتههای زیر شکنجه است. برای محکوم کردن ما چند مدرک ساختگی و دروغ هم ارائه کردهاند.”
نوید افکاری گفته بود که به مراجع مختلف قضایی شکایت کرده و با وجود گزارش پزشکی قانونی از شکنجه او و شاهد عینی “نخواستند صدای ما را بشنوند. فهمیدم دنبال یک گردن برای طنابشان میگردند.”
واکنشها به اعدام نوید افکاری
شمار زیادی از ایرانیان حتی وکیل خانواده افکاری از اجرای ناگهانی حکم اعدام شوکه شدهاند.
بهاره هدایت، فعال سیاسی در توییترش نوشت: “کاش میشد وقتی این موج نفرت و خونخواهی به آستان بارگاهتان میرسد، صدای #نوید_افکاری را برایتان پخش کنند که میگفت: “ملت شریف ایران.. اگه من اعدام شدم، همه بدونید که یه انسان بیگناه، در حالیکه با تمام توانش تلاش کرد و جنگید تا صداش رو بشنوند، اعدام شد.”
مهدی مهدوی آزاد، تحلیلگر سیاسی هم نوشته است: “با آنکه منع شرعی ندارد، اما احکام اعدام معمولا در محرم و رمضان اجرا نمیشوند. مخصوصا محرم که ماه حرام است. یک نفر، یک جایی در این کشور دستور داده که پسربچه مظلوم #نوید_افکاری را زودتر بکشید! همین حالا اعدامش کنید!”
حسین رونقی، وبلاگنویس و فعال سیاسی با توجه به تجربه خودش از زندان نوشته است: “خدابخشی دادیار سابق زندانیان امنیتی به مادرم گفته بود: نهایت پسرت میمیره چهار روز سر و صدا میکنن تموم میشه! با امید به همین تمام شدن و خاموشی نوید افکاری اعدام شد.”
بی بی سی