درگذشت یک استاد دانشگاه در زندان دو هفته پس از بازداشت
معاون سازمان محیط زیست در میان بازداشتشدگان
يکشنبه ۲۲ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۱ فوريه ۲۰۱۸
همزمان با اعلام دادستان عمومی و انقلاب تهران مبنی بر بازداشت چند متهم مرتبط با یک پرونده «جاسوسی در حوزه محیط زیست»، گزارشها حاکی است که کاووس سیدامامی استاد دانشگاه و فعال محیط زیست، دو هفته پس از دستگیری در زندان درگذشته است.
به نوشته فرزند آقای سیدامامی در تماسی که مسئولان زندان به خانواده این استاد دانشگاه گرفتهاند، گفته شده که او در زندان «خودکشی» کرده است.
روز شنبه ۲۱ بهمن عباس جعفری دولتآبادی اعلام کرد چند متهم بازداشت شدهاند که به ادعای او، «در قالب اجرای پروژههای علمی و محیط زیستی نسبت به جمعآوری اطلاعات طبقهبندی کشور در حوزههای استراتژیک اقدام میکردند».
او به هویت و تعداد افراد بازداشت شده اشاره نکرده و تنها گفته که یک نهاد امنیتی آنها را شناسایی و دستگیر کرده است. دادستان تهران همچنین اشارهای به مرگ یکی از بازداشتشدگان در زندان نکرده است.
در همین روز، رامین سید امامی پسر کاووس سیدامامی در صفحه توئیتر خود خبر داد که پدرش دو هفته پس از بازداشت، در زندان درگذشته است و مقامهای زندان نیز علت آن را «خودکشی» اعلام کردهاند.
کاووس سیدامامی، دکترای جامعه شناسی و عضو هيئت علمی دانشکده معارف اسلامی و علوم سياسی دانشگاه امام صادق بود. او همزمان مدیرعامل مؤسسه «حیات وحش میراث پارسیان» بود.
پسر آقای سیدامامی در توئیت خود نوشته که پدرش روز چهارم بهمن بازداشت شد و «ناگهان از دادسرا مادرم، مریم ممبینی، را جمعه ۱۹ بهمن ۱۳۹۶ احضار میکنند و خبر مرگ همسرش را به او میدهند. میگویند خودکشی کرده.... هنوز باور نمیکنم، نمیکنیم».
تویت:
خبر مرگ پدرم، کاووس سیدامامی، برایم باور کردنی نیست. کاووس در ۴ بهمن دستگیر شد و ناگهان از دادسرا مادرم، مریم ممبینی، را جمعه ۱۹ بهمن ۱۳۹۶ احضار میکنند و خبر مرگ همسرش را به او میدهند. میگویند خودکشی کرده.... هنوز باور نمیکنم، نمیکنیم.
بر اساس اطلاعاتی که دانشگاه امام صادق از کاووس سیدامامی در سایت خود منتشر کرده است، این فعال محیط زیست در دانشگاههای آمریکا تحصیل کرده و در سال ۱۳۷۰ دکترای خود را در رشته جامعهشناسی از دانشگاه اورگان گرفته بود.
او در سالهای گذشته علاوه بر تدریس در دانشگاه امام صادق، ۹ کتاب و دهها مقاله در زمینههای مختلف منتشر کرده بود.
از سوی دیگر، روزنامه کیهان لندن در گزارشی که روز جمعه منتشر کرده است جزئیات بیشتری درباره هویت بازداشتشدگان داده است.
علاوه بر کاووس سیدامامی، دو تن دیگر از همکاران او در مؤسسه «حیات وحش» به نامهای هومن جوکار، مدیر پروژه یوز آسیایی، و مراد طاهباز، فعال محیط زیست و میراث فرهنگی، نیز بازداشت شدهاند.
بر اساس گزارش کیهان لندن، آقای طاهباز «تابعیت ایرانی- آمریکایی دارد و لیسانس رشته فلسفه و هنرهای زیبا و فوقلیسانس مدیریت کسب و کار را از آمریکا دریافت کرده است».
کیهان لندن، یکی دیگر از بازداشتشدگان را نیلوفر بیانی، همسر هومن جوکار و سرپرست فعالیتها و برنامهریزی و مشاور سابق برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد معرفی کرده است.
این روزنامه افزوده که «بازداشتشدگان اجازه ملاقات با اعضای خانواده خود را پیدا نکردهاند و از حق داشتن وکیل نیز بیبهره هستند. ضمن اینکه خانه اعضای هیئت امنای مؤسسه “حیات وحش میراث پارسیان” تفتیش و جستجو شده و وسایل ارتباطی و کامپیوتر آنها نیز ضبط شده است. همچنین خانههای نزدیکان و دوستان این فعالان محیطزیست نیز مورد تفتیش و بازرسی قرار گرفته است».
بازداشت این افراد پس از آن صورت گرفت که خبرگزاری «تسنیم» نزدیک به سپاه پاسداران ۲۰ آبان امسال در گزارشی، از حضور مراد طاهباز در جلسه کمیته راهبردی یوز در سازمان حفاظت محیط زیست کشور انتقاد کرده و او را «تاجر بینالمللی» معرفی کرد که «علاوه بر ساختوساز در کشورهای آمریکا و رژیم صهیونیستی، مدیریت و توسعه قمارخانههای آمریکا را هم در کارنامه فعالیت خود دارد».
جمهوری اسلامی ایران هر از چند گاهی از بازداشت افرادی به اتهام جاسوسی برای کشورهای خارجی بویژه آمریکا و اسرائیل خبر میدهد.
یکی از جنجالیترین این پروندهها طی ماههای گذشته، مورد احمدرضا جلالی، پژوهشگر ایرانی مقیم سوئد، بوده است که از پنجم اردیبهشت پارسال به اتهام «جاسوسی» و «همکاری با دولت متخاصم» در زندان بهسر میبرد.
آقای جلالی از سوی قوه قضائیه ایران به اعدام محکوم شده و اخیراً دیوان عالی کشور درخواست تجدیدنظر در حکم او را رد کرده است.
دادستان تهران روز هشتم بهمن امسال هم خبر داده بود که یک متهم به جاسوسی به ۱۰ سال حبس محکوم شده است.
آقای دولتآبادی بدون اشاره به هویت این فرد گفته بود که او «در بخش صنعت برق... از طریق ایجاد ارتباط با سیستم اطلاعاتی بیگانه و برقراری حداقل ۱۴ ملاقات با افسران اطلاعاتی موساد، بسیاری از اطلاعات مربوط به صنعت برق و هستهای کشور را در قبال دریافت ۱۴۰ هزار یورو در اختیار آنان گذاشته» بود.
گزارش مربوط به درگذشت یکی از فعالان محیط زیست، تنها دو هفته پس از بازداشت، در حالی است که اخیراً پس از بازداشت صدها تن در جریان اعتراضهای سراسری دیماه امسال، گزارشهایی در مورد جان باختن برخی بازداشتشدگان در بازداشتگاهها منتشر شد و حتی برخی نمایندگان مجلس در مورد احتمال وقوع «کهریزک دوم» هشدار دادند.
در حالی که منابع حقوق بشری تعداد این افراد را بین سه تا پنج تن اعلام میکنند، مقامهای قضایی تنها درگذشت دو تن از بازداشتشدگان را تأیید کرده و دلیل آن را «خودکشی» اعلام کردهاند.
در جریان بازدید اخیر گروهی از نمایندگان مجلس از زندان اوین اعلام شد که فیلمی از «خودکشی سینا قنبری» برای آنها پخش شده و بعدتر یک نماینده مجلس خبر داد که رئیس پزشکی قانونی، گزارشها درباره «خودکشی» دو تن از معترضان در زندان را تأیید کرده است.
پیشتر ۴۰ نماینده مجلس ایران در نامهای به رئیس قوه مقننه خواستار تشکیل هیئتی مستقل برای بررسی علل مرگ برخی از بازداشتشدگان اعتراضهای سراسری اخیر شدهاند، گرچه هنوز تصمیمی در این زمینه اعلام نشده است.
عفو بینالملل نیز در بیانیهای ضمن آنکه خواستار انجام تحقیقات فوری در این زمینه شده بود، تأکید کرده بود که مقامهای جمهوری اسلامی باید با پیشبینی «تمام اقدامات لازم» مراقب جان بازداشتشدگان باشند.
در سالهای گذشته گزارشهای دیگری هم از مرگ يا کشته شدن بازداشتشدگان در زندانهای ایران منتشر شده که در اين زمينه میتوان به درگذشت افرادی چون ستار بهشتی، هدی صابر، محسن روحالامينی، محمد کامرانی، امير جوادیفر، رامين آقازاده قهرمانی، زهرا کاظمی، زهرا بنیيعقوب، اکبر محمدی و اميدرضا ميرصيافی اشاره کرد.
رادیو فردا
***
معاون سازمان محیط زیست در میان بازداشتشدگان
محمود صادقی، نماینده مجلس: ۷ نفر از فعالان محیطزیست بازداشت شدهاند. اکثر افرادی که بازداشت شدهاند از نخبگان محیطزیست ایران هستند. کاوه مدنی معاون آموزش و پژوهش سازمان حفاظت محیط زیست نیز در میان بازداشتشدگان است. بازداشت این افراد به وزارت اطلاعات مربوط نمیشود...
صادقی با بیان اینکه افراد بازداشت شده از نخبگان محیطزیست ایران هستند و روی پروژه حفظ یوزپلنگ ایرانی کار میکردند، گفت: اگر این افراد سنگینترین اتهام را هم داشته باشند اما باز هم مسئولیت حفظ جان متهمان برعهده دستگاه قضایی است. حتی در قانون اساسی متهمی که به حکم قانون محکوم میشود در پناه قانون است و در حدود قانون با او برخورد میشود.
محمود صادقی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، درباره دستگیری ۷ نفر از فعالان محیطزیست و فوت کاووس سیدامامی (جامعه شناس و استاد دانشگاه امام صادق) در بازداشتگاه گفت: از دیروز صبح با واسطه از بستگان این افراد در جریان این موضوع قرار گرفتم و به طور دائم پیگیر این قضیه بودم و با معاون پارلمانی وزیراطلاعات درباره صحبت کردم.
او با بیان اینکه معاون پارلمانی وزارت اطلاعات پیگیر این موضوع بود، ادامه داد: به گفته معاون پارلمانی وزیر اطلاعات بازداشت این افراد به وزارت اطلاعات مربوط نمیشود و احتمال میداد دستگیری این افراد از طریق مراجع اطلاعاتی دیگر باشد.
این نماینده مجلس با بیان اینکه در ادامه پیگیرهایش با آقای علوی نیز تماس گرفته اما متاسفانه برخلاف معمول هیچ پاسخی دریافت نکرده، خاطرنشان کرد: همچنین با سردار جوکار در این باره صحبت کردم و سردار قول پیگیری این موضوع را داد اما تا پایان شب پیام داد که هیچ اخباری در این رابطه دریافت نکرده است.
صادقی با بیان اینکه دو نقل درباره فوت آقای سیدامامی وجود دارد، تصریح کرد: اینطور که گفته شده با خانواده این استاد دانشگاه امام صادق تماس گرفته شده و اعلام کردند که آقای سیدامامی خودکشی کردهاند نقل دیگر هم این است که این جامعهشناس به دلیل ایست قلبی جان خود را از دست داده است.
او با بیان اینکه متاسفانه نتوانسته در رابطه با فوت آقای سیدامامی از مراجع ذیربط اطلاعات دقیق به دست آورد، تاکید کرد: آقای سیدامامی جامعهشناس و استاد دانشگاه امام صادق بود. از دیروز شاگردان او مرتب اعلام میکنند که ما غیر از نیکی، نیکخواهی، مردم دوستی، ایراندوستی و اخلاق از او چیزی سراغ نداشتیم. این استاد در حوزه جامعهشناسی کار میکردند و در زمینه محیطزیست نیز فعال بودند.
نماینده مردم تهران خاطرنشان کرد: اکثر افرادی که بازداشت شدهاند از نخبگان محیطزیست ایران هستند و روی پروژه حفظ یوزپلنگ ایرانی کار میکردند البته از گذشته درباره انجیاو این افراد در برخی از رسانهها مانند تسنیم و کیهان بعضی شبهافکنیهایی مطرح شده بود به ویژه درباره آقای طاهباز که اسپانسر این مجموعه بود. این فرد دوتابعیتی بوده و از این جهت از قبل هم شبهاتی مطرح شده بود.
صادقی ادامه داد: موضوع مهم این است که گروهی که برای حفظ یک گونه ایرانی تلاش میکند و اقدامات آشکاری هم دارد و گزارشات فعالیتهای آنها منتشر میشود چگونه امکانپذیر است که روی اطلاعات طبقهبندی شده در حوزه محیطزیست کار کرده و با بیگانگان ارتباط داشته باشند.
او گفت: حتی اگر یکی از این اشخاص دو تابعیتی بوده یا مشکلی داشته نمیتوان این موضوع را به همه افراد آن مجموعه تعمیم داد. باید دادستانی و مقامات قضایی در این باره توضیح دهند و همه این مسائل نیز به فرض صحت نمیتواند توجیهگر مرگ یکی از بازداشتشدهگان باشد.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه این افراد به تعبیر دادستان هنوز متهم بوده و جرمشان احراز نشده، تاکید کرد: اگر این افراد سنگینترین اتهام را هم داشته باشند اما بازهم مسئولیت حفظ جان متهمان برعهده دستگاه قضایی است. حتی در قانون اساسی متهمی که به حکم قانون محکوم میشود در پناه قانون است و در حدود قانون با او برخورد میشود.
صادقی گفت: زندانی مطابق آییننامه زندانها از حقوقی برخوردار است و باید بتواند حداکثر ۴۸ ساعت بعد از بازداشت اتهامش تفهیم و حق برخورداری از وکیل را داشته باشد اما متاسفانه براساس گفته خانواده این افراد تاکنون نتوانستند هیچ ارتباطی با آنها برقرار کرده و وکیل معرفی کنند و این نقض آشکار قانون اساسی و قانون آییندادرسی کیفری است.
او با بیان اینکه دادستان باید در مقابل این رفتارها پاسخگو باشد، گفت: به فرض اینکه این افراد سنگینترین اتهامات را هم مرتکب شده باشند اولا که اتهام است و اتهام تا اثبات نشده نمیتوان کسی را مجازات کرد به فرض هم که اثبات شود در حدود خود قابل مجازات است و زندانی با هر جرمی که زندانی شده باشد از حقوقی برخوردار است و مسئولان زندان و قضایی باید پاسخگوی جان انسانها باشند به ویژه یک فرد فرهیخته که استاد دانشگاه بوده آنهم یک دانشگاه مورد اعتماد کامل نظام یعنی دانشگاه امام صادق(ع).
این نماینده مردم خاطرنشان کرد: فردا در مجلس قاعدتا پیگیر این موضوع هستیم و باید حداقل از طریق مجلس چند وزیر مورد سوال قرار بگیرند.
صادقی همچنین با اعلام خبر دستگیری کاوه مدنی (معاون آموزش و پژوهش سازمان حفاظت محیط زیست) گفت: در پی تماسی با آقای کلانتری (رییس سازمان حفاظت محیط زیست)، ایشان گفتند که آقای مدنی نیز بازداشت شدهاند.
محمود صادقی@mah_sadeghi
در جریان پیگیری هایم برای اطلاع از علت بازداشت فعالان #محیط زیست و چگونگی مرگ دکتر #کاووس_سید_امامی، مطلع شدم دیروز #کاوه_مدنی معاونت بین الملل، نوآوری و مشارکت اجتماعی فرهنگی سازمان حفاظت محیط زیست نیز بازداشت شده است!
او در پاسخ به این سوال که آیا آقای مدنی نیز به دلیل دو تابعیتی بازداشت شدهاند، ادامه داد: استعلامهای لازم درباره این فرد انجام شده و به نظر نمیرسد مشکل خاصی در این زمینه وجود داشته باشد.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: آقای کلانتری درباره بازداشت آقای مدنی گفته بودند که علت بازداشت آقای مدنی نیز اعلام نشده است.
دکتر کاوه مدنی، معاون سازمان حفاظت محیط زیست ایران و استاد دانشگاه امپریال کالج لندن نقش مهمی در برگزاری جلسات و کنفرانسهای مرتبط با اقلیم و آب و ریزگردها و آب داشته است.
Ali Shakourirad@alishakourirad
خبر درگذشت #دكتركاووس_سيدامامى استاد برجسته دانشگاه امام صادق(ع) و فعال محيط زيست در زندان موجى از سوال و نگرانى در فضاى عمومى ايجاد كرده است.اطلاع رسانى ناقص و مبهم دادستان تهران مزيدبرعلت شد.در اين مملكت چه خبره؟ چرا دستگاه قضايى به موقع و شفاف اطلاع رسانى نمى كنه؟ سخنگو كجاست؟
تایید بازداشت برخی از فعالان محیط زیست
رییس دادگستری استان تهران بازداشت برخی از فعالان محیط زیست به علت ارائه اطلاعات به بیگانگان را تایید کرد.
غلامحسین اسماعیلی، رییس دادگستری استان تهران، در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، در حاشیه راهپیمایی ۲۲ بهمن در واکنش به خبر بازداشت فعالان محیط زیست با تایید این موضوع گفت: چون هنوز پرونده در مرحله اولیه تحقیقات است؛ اطلاع رسانی در این باره موکول میشود به زمانی که تحقیقات تکمیل شود. انشالله پس از کامل شدن تحقیقات، اطلاع رسانی انجام خواهد شد.
رییس دادگستری استان تهران افزود: جمعی از کسانی که اطلاعاتی را جمعآوری کردند و به بیگانگان میدادند، شناسایی شدند و برخیها دستگیر شدند و برخیها هم ممکن است، در آینده دستگیر شوند. پرونده در مرحله اولیه است و جزییات قابل بیان نیست.
ایلنا